Zavar, hogy a szüleid életét éled így a sajátodat nem éled?

A szülőkkel való kapcsolat: A legfontosabb kötelék, mert innen indul, hogy milyen társulásokat alakítasz ki az életedben. Valakinek megadatik, hogy boldog családban nőjön fel, de sok ember számára ez ismeretlen, mert a szüleik elváltak, vagy ha benne is maradtak a kapcsolatban, az inkább rossz volt a gyermek számára, mint jó. A mi életünk a szüleink életének a folytatása, de nem mindegy, hogy a saját életünket éljük, vagy a szüleinkét! Természetesen, azzal tisztában kell lenni, hogy a szüleink csak azt tudták számunkra tovább adni, amit ők is tanultak és kaptak a saját szüleiktől.(Szeretet, nevelés, dicséret, stb.) A velük ápolt kötelék kihathat a párkapcsolatunkra is. Nem mindegy, milyennek láttad az édesanyádat gyermekként. Számodra milyen volt? Kedves, szigorú vagy az érzéseit nehezen mutatta ki? Valószínű te is felfedezel magadban olyan mintákat, amit nem szeretnél tovább vinni vagy másként szeretnéd a saját gyermekednek továbbadni. Ugyanez vonatkozik édesapádra is. Milyennek láttad őt? Felnéztél rá, tisztelted, megbízható volt vagy inkább csak a szavak embere, de nem voltak mögötte valódi tettek? Elképzelhető, hogy ilyen jellegű férfiakat vonzol az életedbe, párkapcsolati téren. Bármilyenek is a szüleid, te választottad őket. Hogy miért? Általuk tudtál kiteljesedni, vagy megtanulni dolgokat. Elhiszem, hogy ez sok embert sokkolhat. Ennek ellenére, ha megnézed az életed, nélkülük nem jutottál volna oda, ahol most vagy, ha másért nem, de az életedért hálával tartozol nekik. Tudom, egy-két esetben nagyon nehéz idáig eljutni, mert igen, vannak borzalmas gyermekkorok is, ahol a szülőket nem igazán lehet szülőnek nevezni, sajnos.

Mikor érezhető, hogy jó lenne a helyére tenni a dolgokat a szüleiddel kapcsolatban?

  • Ha úgy érzed, mást szeretnél az élettől, mégis azt veszed észre, hogy ugyanazt csinálod, mint apukád vagy anyukád.
  • Bizonyos tulajdonságaidat megváltoztatnád, finomítanád, mert érzed nem jó, de mégsem tudsz változtatni, a ,,véredben” van.
  • Nem igazán van kapcsolatod a szüleiddel, ha van az sem kielégítő, sőt lehet, hogy viharos.
  • Folyamatosan veszekszel velük.(Nem kamaszkorban.)
  • Rád akarják a saját akaratukat kényszeríteni, mindig tudják mi a ,,jó” neked, még akkor is, ha teljesen mást szeretnél (Pl. iskola, hivatás).
  • Nem engednek felnőni. (Mindig anyuci kisfia vagy kislánya maradsz.)
  • Beleszólnak a párkapcsolatodba, majd ők választanak helyetted.

Ha szeretnéd a saját szüleidet büszkén felvállalni és magad mellett tudni őket, úgy hogy kölcsönösen figyeltek egymásra és nem akadályozzátok egymást a mindennapokban,- akkor itt a lehetőség, hogy kialakíts velük egy normális, szeretetteljes kapcsolatot, ahol mindenki tudja és érzi a szívében mi a szerepe családon belül. Tudod, te vagy a kicsi, ők a nagyok és ez így van jól. Ez a természet rendje.