Félelemben éled az életed

Általában a klasszikus fóbiák (tömeg, bezártság, magasság, pók) esetében, tudnunk kell, hogy mindig egy élethelyzetet tolunk át a fóbiába (valamit szimbolikusan megjelenítünk).
A tudatalatti ezt a védekezési formát használja, hogy megvédjen minket attól (amit általában gyermekkorban tapasztaltunk) és a szervezet így védekezik, reagál a felmerülő körülményre, és ez adja a biztonságot az ember számára az adott élethelyzetben. Amikor felnőttként szembesülünk egy hasonló helyzettel, (pl. azt érezzük, hogy az egész életünk beszűkült, zárt nem tudunk lépni, dönteni, ilyenkor kialakulhat a bezártság érzés, amit a lift jelenít meg szimbolikusan), a tudatalatti bekapcsol, olyan, mint egy gomb, amit ha megnyomnak, a felszínre törnek a negatív félelmek, ami leblokkol minket. Sohasem akkora a veszély, mint amilyennek érezzük. A baj, hogy az ilyen fóbiákkal kizárjuk magunkat az életből vagy ellehetetlenítjük az életünket.

Mit lehet ilyen esetekben tenni?

Meg kell keresni a probléma gyökerét, hogyan alakult ki és mi váltotta ki a jelen pillanatban? Megkeresni, hogy mit üzen ez a fóbia a lélek számára, mi a pozitív szándéka, mit akar elérni, mit kell változtatni az életünkben? Ezután fokozatosan, lépésről lépésre végezzük el a deszenzitizációs folyamatot (az érzékenység megszüntetése), amely azon alapul, hogy a félelemkeltő ingerek bemutatását (pl. pókfóbiás betegnél a pók képét) relaxáció követi. A nyugodtság és a félelem ideg élettanilag ellentétes folyamatok, ezért ha alkalmazzuk a relaxációt, az ki fogja oltani a félelemkeltő inger nyomán jelentkező szorongást.
Az idegrendszert megtanítjuk, hogy kis veszélyre kis félelemmel reagáljon.

Mire számíthatsz egy ilyen oldás után?

Felszabadultan járhatsz, kelhetsz a világban és biztonságban érzed magad újra. A belső félelmek feltárásával megszabadulsz attól az érzéstől, hogy tehetetlenül állsz a dolgokkal szemben. A világ újra kinyílik számodra és nincs lehetetlen, mert uralod a téged körülvevő helyzeteket és eseményeket, te döntesz!